SVIJET

Objavljena kolumna koja je Kašogija odvela u smrt

Za njegovo ubistvo osumnjičen je sami državni vrh Saudijske Arabije

AFP

Avaz.ba

18.10.2018

''Washington Post'' objavio je posljednju kolumnu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). Urednica Keren Atija (Karen Attiah) objasnila je kako je čekala s objavom jer je do sada mislila da će im se novinar javiti, piše CNN.

- Moram prihvatiti, on se više nikada neće vratiti kod nas i ovo je posljednji njegov članak koji uređujem. Ova kolumna savršeno opisuje njegovu predanost borbi za slobodu arapskog svijeta. Za tu slobodu očito je dao i svoj život - napisala je urednica ''Washington Posta''.


Kolumna o slobodi medija i govora

Džamal Kašogi u svojoj je posljednjoj kolumni progovorio o nedostatku slobode govora i medija u arapskom svijetu. Smatrao je da većina populacije „ne može na pravilan način navesti probleme koji utječu na njihov svakodnevni život, a kamoli o tome progovoriti javno“. Mnogi su se građani tokom Arapskog proljeća nadali da će se napokon osloboditi strahovlade i dominacije vlasti te stalnog cenzuriranja medija i informacija koje su provodili političari, napisao je Kašogi, no to se nije dogodilo.

Neki analitičari trenutne političke situacije na tom području, poput novinara ''New York Timesa'' Toma Fridmena (Friedmana), doživjeli su saudijskog princa Muhameda bin Salmana (poznatijeg po svojim inicijalima MBS) kao pozitivnu političku figuru koja je najavila povratak umjerenom islamu i čije su izjave odudarale od dugogodišnje ultrakonzervativne politike te zemlje.

No, Kašogi, za čije se navodno ubistvo sumnjiči prinčev uži krug, imao je drugačiji stav. U kolumni koja je objavljena u septembru prošle godine napisao je kako je MBS obećavao socijalne i ekonomske reforme, no radio upravo suprotno – gušio je svaku moguću pobunu ili javno neslaganje s njegovom politikom.

U svojoj je posljednjoj kolumni upozorio da se ''arapski svijet suočava sa svojom vlastitom verzijom Željezne zavjese koju nisu nametnuli vanjski faktori, već unutrašnja borba za vlast i moć''.

Posljednju kolumnu saudijskog novinara Kašogija možete u cijelosti pročitati ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.