VAŠINGTON

Do 15 miliona dolara za hapšenje terorista

Program Nagrada za pravdu uspostavljen 1984. godine

Khalid Saeed Batarfi. Arhiv

S. N.

18.10.2018

Sjedinjene Američke Države nude i do 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja lidera El-Kaide za Arapski poluotok Kasima el-Rimija (Qasim al-Rimi).  

Kako je objavio Stejt department, iz fonda Nagrada za pravdu taj će se iznos isplatiti osobama ili organizacijama koje lociraju El-Rimija.

Za informaciju koja će dovesti do hapšenja Halida Sajeda el-Batrafija (Khalid Saeed Batarfi), visokog funkcionera El-Kaide na Arapskom poluotoku, SAD su voljne platiti i do pet miliona dolara, navodi se u objavi Stejt departmenta. 

El-Rimi je, kako je pojašnjeno, od 2015. godine "emir El-Kaide".

Porijeklom je iz Jemena, a obuku je stekao u Afganistanu. Po povratku u domovinu, uhapšen je dok je planirao ubistvo američkog ambasadora u Jemenu. Osuđen je na pet godina. No, uspio je pobjeći iz zatvora već naredne godine. Američke ga vlasti optužuju da je povezan s napadom na ambasadu SAD u Sani 2008, godine, kada je poginulo 10 pripadnika osiguranja te zgrade, svi iz Jemena, četvorica civila i šestorica terorista.

El-Rimi je na američkoj i "crnoj listi" Ujedinjenih naroda.

U maju prošle godine objavio je videoporuku, u kojoj poziva simpatizere i pripadnike El-Kaide, ali i tzv. Islamske države da provode "jednostavne i lagane" planove napada na zapadne ciljeve, gdje god da se u tom dijelu svijeta nalaze. Hvalio je i teroristički napad Omara Matina (Mateen) iz juna 2016. godine, kada je u Orlandu ubijeno 49 ljudi.

El-Batarfi, pak, Saudijac je porijeklom, koji je teroristički "zanat" ispekao u Afganistanu. Predvodio je pripadnike El-Kaide u napadima na vladine snage u Jemenu, kada su osvojili provinciju Abijan. Poznat je i po brojnim videoporukama u kojima prijeti novim napadima na SAD, ali i Izrael. I on je na američkoj i UN-ovoj "crnoj listi".

Iz programa Nagrada za pravdu do sada je isplaćeno skoro 150 miliona dolara pojedincima ili institucijama koje su dovele do lociranja i hapšenja osoba za kojima tragaju SAD.

Program je uspostavljen 1984. godine.



Qasim al-Rimi. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.