SOFIJA

Bugarska očekuje 20 miliona turista

Emil Kolev, direktor policije, prenio je da se ta država i dalje suočava s problemima raskalašnih posjetilaca koji dolaze da bi se opijali i izazivali nerede

Arhiv

S. N.

18.10.2018

Bugarska sve više ulaže u razvoj turizma. Prihodi od te grane privrede svake godine su sve veći, a 2020. očekuju da će ih posjetiti čak 20 miliona ljudi.  

Kako je rečeno na jednom od panela na 7. forumu Strategije Evropske unije za Podunavlje, koji je danas počeo u Sofiji, rastući broj turista predstavlja i sigurnosni izazov.  

Emil Kolev, direktor policije, prenio je da se ta država i dalje suočava s problemima raskalašnih turista koji dolaze da bi se opijali i izazivali nerede, ali i onima koji nastoje prevarom isplatiti svoj godišnji odmor.

- Vrlo je čest slučaj bio da nam turisti prijave da im je ukraden skupocjeni telefon. Mnogo puta se pokazalo da to rade kako bi dobili obeštećenje. Mi uzmemo prijavu od osobe koja tvrdi da joj je skupocjeni telefon ukraden, dokumentiramo sve detalje koje možemo i pokrenemo istragu. O svemu se obavijesti i naša granična policija, kao i vlasti države iz koje osoba dolazi.S obzirom na to da je baš takva pojava uzela maha, upozorimo osobu da se suočavamo i s takvim pokušajima prevare. Nakon toga neki od "oštećenih" bi odustali od slučaja - prenio je on.

Navodi da su s prilivom sve većeg broja turista uveli i obrazovanje policije i žandarmerije, obavezne kurseve stranih jezika te obuku pružanja pomoći strancima u različitim situacijama.

- Uči se engleski, njemački, francuski, holandski i ruski, jer iz tih zemalja imamo najviše turista. Policiju preraspoređujemo zimi po popularnim skijalištima, a ljeti po mjestima na obali Crnog mora. Nismo zadovoljni, ali bilježimo sve bolje rezultate. Ostalo je još puno posla - rekao je on.

Istakao je i da je bugarsko iskustvo s turistima veoma dobro.

- Namjerno sam istakao loše primjere kako bih pokazao kako ih rješavamo. Probleme pravi mala grupa turista koji dolaze. Posebno su "nemirni" Britanci i Irci. S vlastima tih država sarađujemo kako bismo im skrenuli pažnju da se najviše njima opijanje i drogiranje po bugarskim ljetovalištima nikako ne isplati - rekao je Kolev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.