SVIJET

CNN: Rusija gradi vojne objekte na samoj granici NATO-a

Najnoviji satelitski snimci ukazuju na to da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije tog područja

Ilustracija / Arhiv

CDM

18.10.2018

Novi satelitski snimci, do kojih je ekskluzivno došao CNN, ukazuju na to da je Rusija počela s nadogradnjom četiri svoja vojna objekta u Kalinjingradu, u kojima je smještena strateška vojna jedinica Rusije na pragu NATO-a, javlja CNN.

Ruska vojska nije za sada odgovorila na pitanja CNN-a o modernizaciji vojnih objekata u Kalinjingradu.

Kalinjingrad između Poljske i Litvanije već je neko vrijeme izvor napetosti između Rusije i Zapada. Na osnovu snimaka s početka ove godine, može se nagovijestiti da je Rusija u Kalinjingradu značajno modernizirala bunker za skladištenje nuklearnog oružja, a sada najnoviji satelitski snimci ukazuju na to da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije tog područja.

Prema zaključcima analize firme "ImageSat International", satelitski snimci svjedoče o najnovijim radovima na bunkeru za skladištenje nuklearnog oružja, ali i o izgradnji 40 dodatnih bunkera. Novi bunkeri nalaze se u centru vojne lokacije te okružuju starije i manje bunkere.

Također, snimci pokazuju i radove na zrakoplovnoj vojnoj bazi u Čkalovsku, sjeverno od Kalinjingrada i modernizaciju baze u gradu Černjahovsk, gdje su u februaru dostavljeni projektili "Iskander", koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. 

James G. Foggo III, komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi, nije se direktno osvrnuo na najnovije satelitske snimke, ali je napomenuo da ruska prisutnost u ovoj eksklavi ne sprečava daljnji rad NATO-a u regiji.

Međutim, drugi vojni zvaničnici SAD ipak su zabrinuti zbog ruske modernizacije oružja i opreme na tom području.

Nedavno je američka ambasadorica u NATO-u Kej Bejli Hačison (Kay Bailey Hutchison) izazvala diplomatski incident izjavom o ruskom raketnom programu koja je shvaćena kao prijetnja američkim preventivnim napadom.

SAD zamjeraju Rusiji takozvani tajni razvoj zabranjenog sastava krstarećih raketa, kojim krši hladnoratovski sporazum o nuklearnom oružju, dok Rusija optužuje SAD da krše nuklearni sporazum svojim raketnim štitom "Aegis Shore" u Rumuniji i sličnim štitom koji je još u fazi postavljanja u Poljskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.