ODNOSI

Mnučin saopćio da neće prisustvovati konferenciji u Rijadu

Saudijski i turski timovi zajedno rade na istrazi, tokom koje je izvršen pretres prostorija Konzulata

Wikipedia

Srna

18.10.2018

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) saopćio je da neće prisustvovati konferenciji o investiranju, koja se sljedeće sedmice održava u Saudijskoj Arabiji.

On je takvu odluku donio nakon sastanka s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom (Michael) i američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), koji je ranije izjavio da čeka rezultate istrage o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u Istambulu. 

- Upravo sam razgovarao s Trampom i Pompeom i odlučio da neću učestvovati na samitu Inicijative o finansiranju u budućnosti u Saudijskoj Arabiji - napisao je Mnučin na Twitteru.

Mnučinova odluka uslijedila je nakon što su takvu odluku ranije donijeli najviši finansijski, trgovinski i zvaničnici za vanjske poslove iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Holandije.

Tramp je pozvao na strpljenje tokom istrage o novinaru, koji je posljednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u Saudijski konzulat u Istanbulu. Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano i sklonjeno. 

Saudijski i turski timovi zajedno rade na istrazi, tokom koje je izvršen pretres prostorija Konzulata, kao i mjesto boravka saudijskog konzula u Istanbulu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.