HOROR

Prišli vulkanu i jedva izvukli žive glave

Krakatau je bilo mali otok u Indoneziji koji je uništila snažna vulkanska erupcija

Facebook

B 92

19.10.2018

Tim amaterskih vulkanologa gotovo se potopio i propao od vrućine vulkana Krakataua kada su ogromne bombe lave popadale i popucale u okean na nekoliko metara od čamca u kom su bili. Nevjerovatne scene tom prilikom snimio je jedan hrabri Novozelanđanin.

"Opasni čovjek" Geof Maklej (Geoff Mackley) uhvatio je nevjerovatne snimke tokom nedavne posjete vulkanskim otocima, a postao je i tema filma nazvanog po njemu.

Maklej je rođen u Oklandu, u Novom Zelandu i slobodan je fotograf, koji je poznat po tome što je prošao kroz oluje i išao na vulkanske kratere širom svijeta.

Posljednja je, međutim, bila preblizu u odnosu na sigurnu tačku, čini se. 

Maklej i njegova posada skoro da su postali žrtve erupcije, koje pale, žare i bacaju bombe lave na nadmorske visine do nekoliko stotina metara. Iz tog razloga su vulkanolozi uspostavili zonu isključenja od oko tri kilometra oko vulkanskog otoka, ali čini se da Maklej to nije znao. 

Maklej i njegov tim su naletjeli na krizno mjesto, a njihov čamac je pokazao da nije idealan za brz bijeg od vulkanskih bombi. Srećom, tim je tehničke nedostatke čamca učinio neosjetljivim. 

Ranije ove godine jedan čamac na Havajima je pogodila lava bomba, koja je povrijedila 23 osobe.

Krakatau je bilo mali otok u Indoneziji koji je uništila snažna vulkanska erupcija. Otok je bio vulkanskog porijekla, a eksplozija se dogodila 1883. godine. To je jedna od najpoznatijih eksplozija svih vremena. Erupcija je uništila otok, a na tom mjestu je danas otok Rakatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.