SVIJET

EU najavila investicije od 2 milijarde eura

U turizmu Podunavlja direktno je uposleno 300.000 ljudi

Tibor Navračič

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Sofije

19.10.2018

Evropska unija planira udvostručiti broj uposlenih u sektoru turizma u Podunavlju.

Od 2020. godine počet će se realizirati veliki projekti koji za cilj imaju promociju i poboljšanje turističke ponude ovog evropskog regiona te osnažiti turističke organizacije koje privlače posjetioce u taj dio Evrope.

- Ovaj region ima šta ponuditi. Od same rijeke koja protječe kroz toliko evropskih država, do plaža Crnog mora, gdje se Dunav ulijeva. Mi smo već ranije uradili interaktivnu mapu turističkih atrakcija Podunavlja. Sada ćemo je obogatiti novim sadržajima i dati najave šta sve planiramo uraditi u narednom periodu - rekao je komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport EU Tibor Navračič (Navracsisc).

Govoreći na 7. forumu Strategije EU za Podunavlje u Sofiji, on je prezentirao i dijelove nadograđene interaktivne turističke mape, s posebnim akcentom na ponudu Bugarske.

- Pred Evropljane, ali i sve ostale potencijalne turiste sada je nadohvat prsta ponuda koja ostavlja bez daha. Prirodne ljepote, bogato kulturno i historijsko naslijeđe, atraktivna ponuda, sada se mogu pregledati posredstvom interneta.

U turizmu Podunavlja direktno je uposleno 300.000 ljudi. Naša je želja da taj broj udvostručimo. Samom tim, najmanje bismo udvostručili broj trenutno indirektno angažiranih na poboljšanju turističke ponude. U ovom segmentu radi skoro 8 miliona ljudi.

EU se već pokazala kao dobar poslodavac. Mi stalno otvaramo nova radna mjesta. I na ovaj način doprinosimo tome i ponosni smo na rekordnu zaposlenost i stalni rast životnog standarda državljana EU - istakao je on.

Navračič je najavio da će do 2025. godine Evropska komisija u razvoj podunavskog turizma uložiti nove 2 milijarde eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.