HAOS

Nestašica trave u Kanadi prvi dan nakon legalizacije, izdata i prva kazna

Policija počela dijeliti i prve sankcije za vožnju pod utjecajem marihuane

Ilustracija

Index.hr

19.10.2018

Već prvog dana nakon što je Kanada legalizirala konzumaciju marihuane, u nekim dijelovima te zemlje došlo je do nestašice kanabisa zbog prevelike potražnje, piše BBC.

Naime, ljudi su nakon promjene zakona čekali u redovima pred trgovinama specijaliziranim za prodaju te lake droge pa su mnogi dućani rasprodali svu zalihu već prvog dana.

Online trgovine su se, zbog velikog broja narudžbi, također našle u neprilici i kasnile su s dostavom kanabisa kupcima. Građane se upozorava da bi dostava tog proizvoda mogla kasniti i do pet dana zbog štrajka zaposlenika poštanskih službi koji je predviđen za sljedeću sedmicu.

Do nestašice marihuane došlo je na mnogim područjima Kanade, na otoku Njufoklandu i krajnjem sjeveru Kanade.

Mnogi trgovci, ali i država Kanada ipak trljaju ruke. Na nabavku marihuane građani Nove Škotske, najmanje pokrajine u Kanadi, potrošili su prvog dana oko 600.000 kanadskih dolara (oko 440.000 eura). 

Kanadska policija počela je dijeliti i prve kazne za vožnju pod utjecajem marihuane. Policijski službenik za CBC je izjavio da je prva kazna izdata u srijedu, sat nakon ponoći - samo sat nakon što je konzumacija kanabisa postala legalna.

Prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi ipak ima svoja ograničenja. Primjerice, korisnici bi trebali biti punoljetni te su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima. 

Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati do 30 grama marihuane.

Također, uvedene su kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem kanabisa. Policija će moći zaustavljati "sumnjive" vozače te provjeravati nivo alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.