BRISEL

EP pozvao na hitnu međunarodnu istragu o smrti Kašogija

Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je zbog veze sa smrću Kašogija u konzulatu te države u Istanbulu

Agencije

Fena

20.10.2018

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani je poručio kako je neophodno provesti preciznu međunarodnu istragu kojom će biti ispitani dokazi o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). 

- Neophodno je da se hitno provede precizna međunarodna istraga kojom će biti ispitani dokazi o smrti Kašogija - napisao je Tajani na jednoj od društvenih mreža te poručio kako je potrebno rasvijetliti sve detalje oko Kašogijeve smrti.

Saudijska Arabija je u petak navečer saopćila da je novinar Kašogi umro nakon svađe u saudijskom konzulatu. Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je zbog veze sa smrću Kašogija u konzulatu te države u Istanbulu.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Posta" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Kašogi je bio poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Al Watan", koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.