SAD

Teksas dobiva prvog demokratskog senatora?

S. N.

20.10.2018

Republikanci bi 6. novembra, kada se održavaju srednjoročni izbori, mogli izgubiti i senatora iz Teksasa i visokog funkcionera ove stranke Teda Kruza (Cruz). 

Kako prenosi MSNBC, istraživanje Reutersa i Ipsosa daje blagu prednost mladom izazivaču iz Demokratske stranke Betu O'Rurkeu (O'Rourke). 

U odnosu na veterana Senata, Kruza, O'Rurke ima prednost od 2 posto. 

U ispitivanjima javnog mnijenja demokrata ima 47, dok je republikanac dobio 45 posto anketiranih. Precizira se da su u obzir uzete izjave samo onih koji su rekli da će sigurno izaći i glasati. 

Ako se predviđanja Reutersa i Ipsosa ostvare, Teksas bi prvi put u nekoliko decenija mogao delegirati demokratskog senatora.

O'Rurke je "otkačeni" pripadnik Demokratske stranke. I prije kandidature za Senad SAD on je na društvene mreže postavljao videoklipove u kojima je govorio ne samo o svojim političkim stavovima već "bubnjao" o volan dok je sjedio u automobili čekajući na red za burger, pričao dogodovštine iz života dok je vozio svoju porodicu na izlet... Ima i više objava u kojima oprezno vozi skejt-bord.

MSNBC dao je i istraživanje Qunnipiac University koje Kruzu ipak daje značajnu prednost u odnosu na O'Rurkea. Prema tim podacima, republikanac vodi ispred demokrate 54:45 posto sigurnih glasova. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.