REAKCIJA

Kosačev: Jednostrano povlačenje iz INF-a može dovesti do rata

Smatra da četiri nuklearne sile, bez Amerike, trebaju održati konsultacije

Printscreen

SRNA

21.10.2018

Predsjednik Komiteta za međunarodna pitanja gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev upozorio je da bi povlačenje Amerike iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa (INF) moglo izazvati rat i istakao da bi povodom toga trebalo održati sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. 

Kosačev je ocijenio da je najava američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o povlačenju iz Sporazuma nastavak ucjene.

- Podsjećam da član 15. INF-a predviđa jednostrano povlačenje samo uz posebne okolnosti, uz potvrdu u roku od šest mjeseci. Do sada nisu pokrenuti zvanični postupci za to i to daje osnov da se Trampova izjava smatra nastavkom ucjene, a ne ispunjenjem zakonske regulative - naglasio je Kosačev.

On smatra da četiri nuklearne sile, bez Amerike, trebaju održati konsultacije, kao i da trebaju zasjedati Konferencija o razoružanju u Ženevi i Vijeće sigurnosti UN-a.

- Situacija je kritična i prijetnje miru dobivaju određeni oblik - kaže Kosačev.

On ističe da zapadni saveznici Amerike trebaju odabrati hoće li se opredijeliti za isti put kao i Vašington, što bi moglo dovesti do novog rata, ili će stati na stranu zdravog razuma na osnovu instinkta samoodržanja.

- Teško da bi bilo ko preživio nuklearni sukob koji je blizu nakon jednostranog povlačenja SAD iz INF-a - dodaje Kosačev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.