MISTERIJA

U Francuskoj se rađa sve više djece bez ruku, vlasti na nogama

To što nismo pronašli uzroke to je nepodnošljivo

Youtube.com

Index.hr

21.10.2018

Francuska vlada odlučila je otvoriti novu istragu o djeci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je danas ministrica zdravstva Ane Buzin (Agnès Buzyn), ocijenivši  nepodnošljivim da ti slučajevi ostaju nerasvijetljeni.

- S ministrom za ekološku tranziciju Fransoa de Rugijem (Françoisom de Rugyjem) odlučili smo obnoviti istragu u kojoj će sudjelovati liječnici i stručnjaci za okoliš -  rekla je ministrica, a prenose francuski mediji.  

- Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo -  rekla je Buzin. U Ajinu je rođeno sedmero djece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Lor Atlantiku   troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretanja četvero djece od 2011. do 2013. 

Ti su slučajevi uvijek zabilježeni u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima. Prva istraga koju je provela sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske zaključila je početkom oktobra da su slučajevi u Ajinu statistički u nacionalnim granicama. Međutim, za malformacije u Lor Atlantiku i Bretanji nisu pronađena nikakva objašnjenja.     

Ministrica Buin je rekla da se na godinu u Francuskoj rađa "između 80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova. Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim tvarima (prehrana, okoliš ili lijekovi poput talidomida, sedativa i analgetika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene hiljade djece bez ruku).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.