REAKCIJE

Tramp optužio vlasti Saudijske Arabije: Lagali ste o smrti Kašogija

Piše: S. N.

21.10.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) optužio je vlasti Saudijske Arabije da su lagale u vezi smrti novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). 

U intervjuu za "The Washington Post" on je izjavio: 

- Očito bilo je tu obmane i bilo je tu laži. 

To je do sada najoštrija izjava koju je Tramp dao u vezi ovog slučaja. Njom je američki predsjednik odstupio od ranijih stavova da su mu objašnjenja zvaničnog Rijada "kredibilna". 

Ipak, tokom razgovora za američki dnevni list on je ostao na poziciji da vjeruje da će krunski princ Mohamed bin Salman "biti odgovoran lider". 

"The Washington Post" upozorava da je Tramp suočen s rastućim pritiskom Republikanaca da se krunski princ smijeni.

- Niko mi nije rekao da je on kriv za smrt novinara. Niko mi nije rekao ni da nije kriv. Nismo došli do te faze - odgovorio je Tramp na novinarsko pitanje.

Bob Korker (Corker) republikanski senator i predsjednik moćnog Odbora za vanjske poslove zahtijeva da SAD uvedu oštre sankcije Saudijskoj Arabiji, a da se princ Mohamed krivično goni, ukoliko se dokaže da stoji iza ubistva Kašogija. 

- Mislim da stoji iza ovog zločina. U kojoj mjeri je umiješan, neka nezavisna i profesionalna istraga to pokaže. Mislim da ćemo uskoro vidjeti SAD, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju... kako zajedno rade na ovome - izjavio je Korker za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.