EVROPA

Na regionalnim izborima u Poljskoj vodi nacionalistička stranka Pravo i pravda

Opozicija optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će opozicija u zemlju pustiti migrante i izbjeglice

AFP

Index.hr

22.10.2018

Poljska vladajuća euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) je, prema izlaznim anketama, u vodstvu na poljskim regionalnim izborima održanima jučer.

Izlazne ankete Ipsosa pokazale su da su konzervativci PiS-a dobili 32,3 posto glasova za članove pokrajinskih vijeća, dok je koalicija stranaka centra dobila 24,7 posto. Prije četiri godine na lokalnim izborima PiS je dobio 26,9 posto.

Kandidat opozicije trebao bi postati gradonačelnik Varšave

Međutim, opozicioni kandidat za gradonačelnika Varšave Rafal Trzakovski (Trzaskowski) trebao bi pobijediti PiS-ovog Patrika Jakija (Patryka). Izlazne ankete Trzaskovskom daju 54,1 posto glasova.

Čelnik PiS-a Jaroslav Kačinski (Jaroslaw Kaczynski) izrazio je zadovoljstvo nakon objave izlaznih anketa.

- Pobijedili smo. Ovo je dobro kada se radi o budućnosti, posebno o parlamentarnim izborima - rekao je Kačinski.

Poljaci su jučer izašli na lokalne izbore, koji su se smatrali ključnim testom za vladajući PiS, uoči evropskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine.

PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. u sukobu s EU zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokratiji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje je još pod utjecajem struktura iz komunističkih vremena.

Evropa nezadovoljna

PiS-ovi glasači svoju stranku, a posebno predsjednika Jaroslava Kačinskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa.

Iako Poljska pod PiS-om dobro privredno stoji, Brisel ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima. Reforme u pravosuđu nisu samo razljutile EU, već su pokrenule val kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protuustavne i najveća prijetnja demokratiji od pada komunizma.

Opozicija optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će opozicija u zemlju pustiti migrante i izbjeglice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.