SVIJET

Američki brigadni general ranjen u napadu u Afganistanu

Mogu potvrditi da je američki brigadni general Džefri Smajli ranjen u nedavnom insajderskom napadu, rekao je potparol međunarodnih snaga

Arhiv

SRNA

22.10.2018

Američki brigadni general Džefri Smajli (Geofrey Smiley) jedan je od dvojice Amerikanaca koji su ranjeni u napadu prošle sedmice, u kojem je ubijen šef policije afganistanske provincije Kandahar, saopćeno je danas iz NATO misije u Afganistanu.

Smajli, komandant operacije obučavanja i savjetovanja afganistanskih snaga na jugu zemlje, pogođen je iz vatrenog oružja kada je član osiguranja guvernera Kandahara pucao na grupu zvaničnika poslije sastanka s komandantom NATO snaga u Afganistanu, generalom Skotom Milerom (Scott Miller).

- Mogu potvrditi da je američki brigadni general Džefri Smajli ranjen u nedavnom insajderskom napadu u afganistanskoj provinciji Kandahar - saopćio je portparol međunarodnih snaga pod komandom NATO-a.

Miler nije povrijeđen, ali je ubijen šef policije Kandahara general Abdul Razek, jedan od najvažnijih oficira u borbi protiv talibana.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Ovo je veliki udarac afganistanskim vlastima, jer je ubijen komandant sigurnosnih snaga jedne od strateški najvažnijih provincija.

Zajedno sa Smajlijem, ranjeni su i jedan američki civil i koalicioni radnik po ugovoru. Pucnjava se dogodila dok su zvaničnici išli prema helikopteru radi povratka u Kabul.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.