SVIJET

Kremlj: Rusija će odgovoriti SAD razvojem vlastitih projektila

Riječ o strateškoj sigurnosti

Arhiv

Fena

22.10.2018

Kremlj je saopćio u ponedjeljak da će Rusija biti prinuđena da na neki način odgovori Sjedinjenim Državama razvijanjem novih projektila nakon američkog napuštanja historijskog sporazuma o nuklearnom neširenju iz vremena Hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u subotu da će se Vašington povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INT) jer ga je Rusija kršila, izazivajući upozorenje na osvetničke mjere iz Moskve.

Sporazum, koji su potpisali tadašnji predsjednik Ronald Rigan (Reagan) i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov u 1987., poziva na eliminiranje kratkometnih i srednjometnih nuklearnih i konvencionalnih projektila obje zemlje. Njegovo napuštanje izazvalo bi novu grozničavu utrku u naoružanju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je izjavio novinarima da će američki potez učiniti svijet opasnijim mjestom i istaknuo je da će Rusija biti prinuđena da obnovi balans vojne moći ako Vašington napusti sporazum i započne razvijati nove projektile.

- Ovdje je riječ o strateškoj sigurnosti. Takve mjere mogu učiniti svijet opasnijim - izjavio je Peskov o planiranom američkom povlačenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.