ŽESTOKE KRITIKE

Političarka iz Socijaldemokratske partije Njemačke uzburkala društvene mreže: Smiju li ljevičari nositi "Rolex"?

Prošlog vikenda korisnik Facebooka objavio je njenu sliku iz 2014., na kojoj nosi luksuzni sat uz komentar: "Sve što treba da znamo o stanju socijaldemokratije u Njemačkoj 2018."

Čebli: Burne reakcije

Blic.rs

22.10.2018

Savzan Čebli (Sawsan Chebli, 40), članica Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i državni sekretar berlinske vlade, našla se na udaru žestoke kritike zbog sata marke Rolex u vrijednosti od oko 7.300 eura.

Prošlog vikenda korisnik Facebooka objavio je njenu sliku iz 2014., na kojoj nosi luksuzni sat uz komentar: "Sve što treba da znamo o stanju socijaldemokratije u Njemačkoj 2018.".

Čebli, koja kao državni sekretar u berlinskoj vladi prima bruto mjesečnu plaću od 8.900 eura, posebno se zalaže za integraciju izbjeglica. Smije li zbog toga nositi takav sat?

Na internetu je odmah počela rasprava, a na kraju je Čebli uputila poruku kritičarima.

- Ko je od vas hejtera živio s 12 braće i sestara u dvije sobe, spavao i jeo na podu, cijepao drva za vikend zato što je ugalj bio preskup? Ko je mjesecima čekao na drvene bojice? Meni niko ne mora objašnjavati šta je siromaštvo - napisala je.

Savzan Čebli je dijete izbjeglica iz Palestine. Godine 1948. roditelji su izbjegli u Liban, gdje su skoro 20 godina živjeli u izbjegličkom logoru. Kasnije je otac otišao u Njemačku, a zatim doveo i suprugu i djecu.

Čebli je rođena 1978. u Berlinu, gdje su živjeli od socijalne pomoći i donacija namirnica. Iako njen otac do smrti nije naučio njemački, Savzan je završila osnovnu školu, maturirala i završila političke nauke. Tek sa 15 godina dobila je njemački pasoš.

U diskusiji o satu uključio se i predsjednik Slobodarske partije Njemačke (FDP) Kristijan Lindner (Christian).

- Poznato je koliko Savzan Čebli zarađuje u javnoj službi. O njenom radu možemo da sudimo u skladu sa principima demokratije. Nikoga se ne tiče šta privatno radi s zarađenim novcem. Može da nosi sto Rolexa! Ne morate biti siromašni da biste bili protiv siromaštva - napisao je, a kasnije je dodao:

- Ovdje aludiraju na to da ne može zastupati vrijednosti za koje se bori SPD zato što nosi Rolex. To je apsurdno.

Kada je neko primjetio da je sat bio uzrok loših rezultata SPD-a, Čebli je odgovorila:

- Odmah bih ga poklonila, a sa njim i cipele i odjeću i sve što imam kada bismo u tom slučaju vladali sami.

Čebli je ranije ovog mjeseca bila u središtu pažnje nakon što je optužila bivšeg diplomatu Hansa-Joahima Kiderlena (Joachim) za seksizam, pošto je nije prepoznao na godišnjem sastanku Njemačko-indijskog društva u Berlinu, čiji je predsjednik, a gdje je ona trebalo da govori.

- Nisam očekivao tako mladu ženu. Povrh svega ste toliko lijepi - rekao joj je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.