MISTERIJA

Direktorica CIA-e odlazi u Tursku da pomogne u istrazi o ubistvu Kašogija

Agencije

Srna

23.10.2018

Direktorica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Đina Haspel (Gina Haspel) doputovat će u Tursku da bi pomogla u istrazi o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), rekla su dva izvora. 

Sigurnosne agencije počele su ispitivati ulogu saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana u ovom slučaju.

Kašogi, koji je živio u Americi, nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u Saudijski konzulat u Istanbulu da bi dobio dokumente za vjenčanje.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je ranije da još nije zadovoljan onim što je čuo od Saudijaca o ubistvu novinara.

Saudijska Arabija objavila je da je Kašogi (59) ubijen greškom tokom tučnjave u Konzulatu.

Šestero američkih i zapadnih zvaničnika rekli su jučer da vjeruju da saudijski princ, de fakto vladar kraljevine, snosi najveću odgovornost za Kašogijev nestanak jer on nadgleda saudijski sigurnosni aparat. Oni nemaju dokaze za ovu tvrdnju.

Zapadni sigurnosni zvaničnici, koji nisu željeli biti imenovani, izjavili su da još nemaju čitavu sliku o onome što se desilo Kašogiju. Oni ne znaju kako je on umro, niti gdje je odneseno njegovo tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.