SVIJET

Velike kompanije povlače se s investicijske konferencije u Rijadu

Egzodus direktora oduzeo je sjaj događaju koji organizira Mohamed bin Salman

O.K.

23.10.2018

Velika investicijska konferencija u Saudijskoj Arabiji počet će danas, a praćena je optužbama svijeta na račun kraljevske porodice za ubistvo Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Desetine svjetskih privrednih giganata povukle su se s "Future investment initiative" nakon što su se nagomilala pitanja o ulozi vlade u Rijadu u ubistvu Kašogija, disidentskog novinara koji je nestao nakon ulaska u Konzulat svoje zemlje u Istanbulu.

Egzodus direktora, uključujući i prve ljude "JPMorgana", "Ubera" i "Siemensa", oduzeo je sjaj događaju koji organizira Mohamed bin Salman, koji nastoji modernizirati ekonomiju svoje zemlje i odvojiti je od nafte.

Princ je novac svoje zemlje ulagao u tehnološke gigante u Silikonskoj dolini, ali sva ta ulaganja sada ovise o tankoj niti zbog svjetske javnosti koja vrši pritisak na Rijad zbog ubistva Kašogija.

Članovi Salmanovog najužeg kruga optuženi su za smrt kolumniste "Washington Posta". Saudijska vlada je na prvi mah tvrdila kako je novinar njihov konzulat napustio živ, da bi kasnije priznala da je on ubijen u zgradi nakon "tučnjave".

To objašnjenje naišlo je na veliki skepticizam, uključujući i predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), koji je rekao da nije zadovoljan onim što je čuo u vezi s ubistvom.

"Total" se kasno priključio, "Siemens" se povukao

Organizatori konferencije u Rijadu, nadaleko poznatu kao "Pustinjski Davos", kazali su da će ovaj događaj trajati tri dana bez obzira na gubitak velikih imena, uključujući direktore HSBC banke, "Blackrock banke" i direktorice MMF-a Kristine Lagard (Christine).

Lista govornika za predavanja koja se dešavaju danas sadržavaju manje poznatija imena nego što je to bilo na prošlogodišnjoj konferenciji, a nakon prvobitne objave, jedan po jedan zvaničnik se počeo povlačiti, ali pojedini su se ipak ostali.

Jedan od njih je i direktor francuske naftne kompanije "Total" Patrik Pujen (Patrick Pouyanne).

Pujen je izjavio u ponedjeljak da poštuje odluku privrednih giganata da se povuku s konferencije. On vjeruje da će "povlačenje i bojkoti konferencije samo naškoditi običnom narodu Saudije."

- Uvjeren sam da "prazna stolica" ne donosi ništa dobro i ne služi svrsi, posebno kada se radi o poštovanju ljudskih prava - rekao je Pujen.

Njegovi komentari su oprečni onima koje je dao direktor "Siemensa" Džo Kejzer (Joe Kaeser), koji je na LinkedInu objavio da će donijeti odluku o povlačenju s konferencije u Rijadu.

- Čim sam dobio vijesti o smrti novinara, bilo mi je jasno da ne možemo nastaviti našu saradnju s njima - napisao je on.

Kejzer je rekao da je pokušao držatii balans između ljudskih vrijednosti, sopstvenih interesa i vremena u kojem se našao nakon primanja hiljadu poruka da se ne pojavi na konferenciji.

Još se vode razgovori

Nedostatak velikih imena neće spriječiti diskusije o budućim poslovnim prilikama. Neke kompanije, kao što su "JPMorgan" i HSBC šalju svoje manje važne ljude, bez obzira na povlačenje direktora.

Američke i evropske kompanije očito žele i dalje zadržati dobre veze, bez obzira na okolnosti i priče koje kruže oko konferencije.

Neki od njih vezani su decenijama za saudijsku vladu i za velik broj svojih zaposlenih u toj državi.

Poslovne veze prema Arabiji su posebno snažne za firme koje su uključene u proizvodnju energenata i oružja. Tako je direktor "Raytheona", firme koja redovno nabavlja oružje za vladu u Rijadu, Tomas Kenedi (Thomas Kennedy) naveden kao jedan od govornika.

Ruski investicijski fond predvodit će delegaciju od 30 članova iz svoje zemlje iz različitih oblasti.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.