TURSKA

Erdoan otkrio istinu: Kašogijevo ubistvo je danima planirano, zahtijevam suđenje u Istanbulu

Al. Ti. - O.K.

23.10.2018

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je danas u detaljnom obraćanju parlamentu da je ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) bilo planirano unaprijed. 

Erdoan je rekao da su u ubistvo Kašogija učestvovala dva tima.

- 2. oktobra u 17.55 sati naše vlasti kontaktirala je njegova zaručnica, koja je rekla da ga drže u Konzulatu Saudijske Arabije protiv njegove volje - rekao je Erdoan.

Naglasio je da su, kako je istraga postajala dublja, otkriveni novi detalji.

- Noć uoči ubistva Kašogija u Tursku je došlo 15 saudijskih dužnosnika. Njih šestero otišlo je iz Turske privatnim letom 2. oktobra. Još jedna osoba je otišla za Rijad redovnim letom - kazao je Erdoan.

Istakao je da je 15. oktobra razgovarao s kraljem Saudijske Arabije i da je dogovoreno da će se formirati zajednička grupa za istragu.

- Prema nalogu kralja, tim istražitelja ušao je u ured generalnog konzula u Istanbulu - naveo je.

- Želimo znati ko je dao naređenje da se ubije Kašogi - kazao je Erdoan.

Naglasio je da Turska želi znati ko je dao naređenje da se ubije Džamal Kašogi.

- Zašto je ovih 15 ljudi došlo u Istanbul na dan ubistva? Prema čijim naredbama su došli? Tražimo odgovore. Zašto zgrada generalnog konzula nije otvorena odmah, nego danima poslije? Zašto je bilo toliko nelogičnih izjava? Zašto se tijelo osobe za koju su priznali da je mrtva još nije pojavilo? Ako je službena izjava da je tijelo predato lokalnom saradniku, pitam ko je taj saradnik? Jer nije obična osoba spomenula lokalnog saradnika, nego zvaničnik Saudijske Arabije. Niko, dok ova pitanja ne budu odgovorena, ne smije ni pomisliti da je kraj ove rasprave - rekao je turski predsjednik.

Iako su pojedini mediji objavili informaciju da je tijelo Kašogija pronađeno, turski predsjednik to nije potvrdio.

U svom obraćanju dodao je još da se 18 osumnjičenika za ubistvo Kašogija treba naći pred sudom u Istanbulu. Istovremeno zahtijeva da se otkrije gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

Turski predsjednik izjavio je da je uvjeren da će kralj Salman pružiti maksimalnu saradnju u slučaju ubistva, a također će zahtijevati formiranje nezavisne komisije koja će istražiti cijeli slučaj.

- Informacije i dokazi koji su se do sada pojavili pokazuju da je Kašogi bio žrtva užasnog ubistva. Dragi prijatelji, priznanjem ubistva Saudijci su poduzeli značajan korak. Očekujemo da predaju sve odgovorne da budu kažnjeni. Jasno je da se ovdje radi o planiranoj operaciji - rekao je Erdoan.

Rekao je da su nadzorne kamere bile isključene uoči zločina.

- Saudijci su prvo uklonili hard-disk iz nadzornog sistema. Ovo je, barem što se nas tiče, politički motivirano ubistvo - rekao je turski predsjednik u obraćanju naciji.

Turski predsjednik urgira da se žestoko kazne oni koji su ubili utjecajnog kolumnistu "Washigton Posta".

Podsjećamo, saudijski novinar Džamal Kašogi ušao je 2. oktobra u Saudijski konzulat s namjerom da podigne dokumente koji su mu bili potrebni za vjenčanje s njegovom zaručnicom Hatidže Čengiz (Hatice Cengiz).

Par je tokom boravka u Istanbulu kupio stan za svoj budući bračni život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.