HISTORIJSKI TRENUTAK

Evropska unija prijeti sankcijama Italiji, odbijen predloženi budžet

Berze su odmah reagirale na sukob Brisela i Rima. Vrijednost italijanskih dionica je u padu svuda, uključujući i u samu Italiju

Arhiv

S. N.

23.10.2018

Evropska unija je prvi put u svojoj historiji odbila predloženi budžet Italije. Umjesto toga, zatražila je da vlada u Rimu smanji deficit. Ukoliko to ne uradi, Evropska komisija uvest će joj sankcije!

Zvanični Brisel stava je da je predloženi budžet prevelik i da njime Italija neće smanjiti, već povećati ionako veliki deficit.

Odgovorom iz sjedišta EU samo će se dodatno zaoštriti odnosi s Italijom.

Vlada u Rimu predložila je budžet kojim kani pokrenuti posustalu ekonomiju te zemlje. U Briselu, ali i mnogim državama članicama EU, stava su da je plan nerealan i da će dovesti do ozbiljne finansijske nestabilnosti cijele Unije.

- Danas, prvi put otkako postoji Evropska komisija, morali smo zahtijevati od jedne države euro zone da promijeni nacrt budžeta. Nismo imali izbora - objasnio je novinarima jedan od potpredsjednika Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Rim je odbio zahtjev Brisela. Poručili su da budžet neće mijenjati i da EU nema pravo da se petlja.

- Nećemo preusmjeravati niti jedan euro iz prijedloga budžeta. Lično sam spreman sutra otići u Brisel i predsjedniku Evropske komisije objasniti kako će italijanska ekonomija procvjetati zahvaljujući našim planiranim mjerama. I niko neće taći niti jedan euro iz prijedloga budžeta - poručio je potpredsjednik italijanske vlade, krajnje desničarski političar Mateo Salvini (Matteo).

Berze su odmah reagirale na sukob Brisela i Rima. Vrijednost italijanskih dionica je u padu svuda, uključujući i u samu Italiju.

EU i Italija već sedmicama su u pravom ratu zbog prijedloga novog budžeta treće ekonomske sile Unije.

Brisel upozorava da javni dug guši italijansku privredu i prijeti cijeloj eurozoni. Italija je druga po zaduženosti država EU. Njen javni dug iznosi 130 posto godišnjeg GDP. Samo je Grčka gora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.