VAŠINGTON

Tramp o ubistvu Kašogija: Najgori postupak prikrivanja u historiji

AFP

Fena

24.10.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kritizirao je napore Saudijske Arabije da prikrije ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).  

- Imali su vrlo loš originalni koncept. Izvedeno je loše, a postupak prikrivanja je najgori u historiji prikrivanja - rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

- Ko god je osmislio tu ideju, mislim da je u velikoj nevolji - kazao je američki predsjednik.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Kašogi nije napustio zgradu Konzulata, a da je u tom periodu u Konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Kašogija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Kašogi ubijen tokom navodne svađe u Konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Kašogijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.