EVROPSKI PARLAMENT

Tusk: EU je spremna da sazove samit o Brexitu

Britanija poručila da joj treba više vremena

Arhiv

Fena

24.10.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u srijedu je poručio Evropskom parlamentu da će biti spreman da sazove posebni samit o Brexitu kadgod pregovarači saopće da je ostvaren "odlučujući napredak" ka postizanju sporazuma.

Izvještavajući poslanike o prošlosedmičnom redovnom samitu, Tusk je podsjetio da su čelnici EU saglasni da će se ponovo sastati kako bi podržali sporazum ako šef njihovog pregovaračkog tima Majkl Barnijer (Michel Barnier) presudi da je ostvaren dovoljan napredak. Sastanak zakazan za 17. i 18. novembar još se razmatra.

- Spreman sam da sazovem sastanak Evropskog vijeća, ako i kada izvještaj Evropske unije prijavi da je ostvaren odlučujući napredak. Razgovori o Brexitu nastavit će se s ciljem postizanja sporazuma - dodao je on naglašavajući kako niko ne želi da pregovori propadnu.

Dodao je kako vjeruje da će čelnici produžiti britanski status quo prijelazni period nakon sporazuma o Brexitu u martu ako to London zatraži - što je Tereza Mej (Teresa May) spomenula na samitu s čelnicima EU.

- Britanija je jasno poručila da joj treba više vremena za precizno rješenje. Stoga, nema drugog puta osim nastavka razgovora. Čelnici su izrazili punu podršku i povjerenje Majklu Barnijeru - izjavio je Tusk. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.