ZVANIČNICI POTVRDILI

Angažirali su dvojnika: Nisu htjeli ubiti Kašogija, već su imali sasvim drugi plan, sve je propalo kad se on uspaničio

Forenzičar je trebao iz konzulata ukloniti sve dokaze Kašogijevog prisustva, dok je dvojnik imao zadatak stvoriti iluziju da je novinar neometano napustio konzulat

Agencije

Kurir.rs

24.10.2018

Iako su dugo negirali bilo kakvu umiješanost, saudijski zvaničnici su potvrdili da je u njihovom konzulatu u Istanbulu ubijen novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi).

Sada dvojica zvaničnika tvrde da su novinara planirali kidnapirati, a ne ubiti i da su zato angažirali dvojnika.

Podsjetimo, operativac iz 15-članog tima, koji se sumnjiči za smrt saudijskog novinara, vidi se kako šeta gradom u Kašogijevoj odjeći, a sve su snimile nadzorne kamere u Istanbulu, i to na dan kada je Kašogi ubijen.

CNN je prenio da im je visokopozicionirani turski zvaničnik otkrio da je Mustafa el-Madani (57) angažiran da bi glumio Kašogija. Saudijska Arabija isprva nije komentirala navode o dvojniku, ali su sada potvrdili priču. Međutim, kažu da su zapravo planirali otmicu.

Navodno, planirali su da Kašogija prevezu iz prostorija konzulata u sigurnu kuću, gdje bi mogli da ga ispitaju. Nisu htjeli ubiti Kašogija, već su imali sasvim drugi plan, sve je propalo kad se on uspaničio! (VIDEO)

Umjesto toga, operacija je postala nasilna. U timu koji je poslan u Istanbul bio je i jedan Kašogijev kolega koji mu je rekao da bi bilo dobro da se vrati u Saudijsku Arabiju. Kašogi je navodno tu mogućnost odbio te je potom okupljene pitao hoće li biti otet.

Kad su mu rekli da će ga odvesti u sigurnu kuću, počeo je da viče "u pomoć". U tom trenutku neidentificirani član tima ga je uhvatio za vrat da bi ga ušutkao. Međutim, nehotice ga je ubio.

Nejasno je zašto bi agenti uklonili dokaze o Kašogijevom boravku u konzulatu ako su planirali da tvrde da je samostalno napustio zgradu.

Saudijski tim se uspaničio kada je Kašogi ubijen pa su tijelo umotali u neku tkaninu. Tijelo su predali turskom saradniku koji ga je odnio iz konzulata.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel el-Džubeir rekao je da je Kašogijeva smrt rezultat odmetničke operacije o kojoj princ Muhamed bin Salman i saudijske sigurnosne službe nisu bili obaviješteni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.