GROTESKNO

Italijanski član Evropskog parlamenta cipelom na papire komesara

Ćoka je na Twitteru napisao da je za performans koristio cipelu proizvedenu u svojoj zemlji

YouTube

Index.ht / Vijesti.me

24.10.2018

Nakon što je Evropska komisija odbila fiskalni plan vlade u Rimu, italijanski član Evropskog parlamenta (EP) Anđelo Ćoka (Angelo Ciocca) je pred novinarima cipelom "izgazio" papire evropskog komesara za ekonomske i finansijske poslove Pjera Moskovičija (Pierre Moscovici). 

Moskoviči je danas oštro osudio "performans" Ćoka i naveo da je takvo ponašanje "groteskno", prenosi agencije.

Na kraju konferencije za novinare Ćoka iz italijanske vladajuće desničarske Lige popeo se na podij iza leđa Moskovičija, uzeo svoju cipelu i njome "izgazio" dokumentaciju koju je Moskoviči koristio u argumentiranju takve odluke Evropske komisije, prenio je Index.hr.

Ćoka je na Twitteru napisao da je za performans koristio cipelu proizvedenu u Italiji, a da je Moskoviči izgovorio "gomilu" laži protiv Italije.

- Epizoda s cipelom je groteskna - napisao je Moskoviči, također na Twitteru.

- Isprva se smijemo i banaliziramo situaciju jer je smiješna, potom se naviknemo na prikriveno simbolično nasilje, a onda se jednog dana probudimo s fašizmom. Ostanimo budni! Demokratija je krhko blago - upozorio je Moskoviči.

Evropska komisija pozvala je Rim da predstavi novi nacrt budžeta kojim se smanjuje strukturni deficit za 0,6 posto BDP-a umjesto da se povećava za 0,8 procentnih poena, kako se predviđa sadašnjim planom.

Međutim, potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini (Matteo) neće mijenjati budžet za 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.