SVIJET

Putin: Američko povlačenje iz INF-a potaknut će utrku u naoružavanju

Nakon sastanka s italijanskim premijerom Konteom

AFP

Vijesti.me

24.10.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin i italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) založili su se za jačanje ekonomskih veza uprkos sankcijama Evropske unije (EU) Rusiji zbog ukrajinske krize. 

Konte je tokom prve posjete Moskvi od dolaska na vlast rekao da je Rusija jedan od glavnih aktera na međunarodnoj političkoj sceni dodajući da razdor između EU i Rusije zbog ukrajinske krize "suviše dugo traje".

- Ukrajinska kriza je izazvala podjelu i blokirala dijalog. To ne smijemo da dozvolimo. Taj period treba da ostavimo iza nas. Suviše dugo traje - rekao je Konte na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom.

Ruski predsjednik je rekao da su uprkos sankcijama Italija i Rusija zadržale dobre odnose.

Zvaničnici dvije zemlje su danas potpisali niz sporazuma u oblasti investicije i trgovine u cilju jačanja bilateralnih odnosa.

Na konferenciji az medije nakon sastanka s Konteom, bilo je govora i o američkom povlačenju iz ugovora o razoružanju, kao što je ugovor o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF).

Putin je rekao da dovest će do "utrke u naoružavanju" i do "iznimno opasne" situacije.

- Ako se svi ugovori razvrgnu, neće biti ništa od smanjenja oružja. Mislim da će tada situacija biti izuzetno opasna. Neće preostati ništa do utrke u naoružavanju - rekao je ruski predsjednik na konferenciji za medije.

- Zabrinjava nas što je poništen ugovor ABM o protubalističkim raketama (2001.), sada se pregovara o INF-u, a sudbina START-a (o smanjenju strateškog oružja) nije jasna - rekao je Putin na toj konferenciji koju je održao zajedno s italijanskim premijerom.

Ruski predsjednik je zatim upozorio da je "glavno pitanje što će Sjedinjene Američke Države učiniti u slučaju povlačenja iz ugovora INF-a''.

- Ako razmjeste rakete u Evropi, onda moramo odgovoriti na isti način - rekao je Putin.

Evropske zemlje koje dopuštaju postavljanje američkih strateških raketa na svom tlu "moraju shvatiti da su na teritoriju kojem prijeti eventualna reakcija, upozorio je ruski predsjednik.

Putin je izrazio nadu da će o tome razgovarati s Donaldom Trampom (Trump) prilikom njihovog susreta u Parizu planiranog za 11. novembar.

Donald Tramp je u subotu objavio da se SAD povlači iz ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara, koji je 1987. sklopio s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.