MANEVRI "Spoj trozupca 2018."

Stoltenberg: NATO ne traži sukob, pozdravljam što su Rusija i Bjelorusija prihvatile poziv

Cilj vježbe je oslobađanje zemlje saveznice koja je bila meta oružanog napada, i ona će ujedno biti i test alijansinih snaga za brzo reagiranje

Vijesti.me
24.10.2018 22:27

Foto: Arhiv

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da predstojeći manevri NATO "Spoj trozupca 2018." (Trident Juncture) šalju jasnu poruku da alijansa ne traži sukob, ali da je spremna da brani svoje saveznike od svake prijetnje.

Stoltenberg je u Briselu novinarima rekao da je vježba, koja počinje sutra u Norveškoj i traje do 7. novembra, najveća vježba NATO od kraja hladnog rata i predstavlja "snažnu demonstraciju naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno", saopćio je NATO. 

Manevri NATO biće održani na kopnu, moru i u zraku u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnom dijelovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i zračnom prostoru Finske i Švedske. U vježbi će učestvovati oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz 29 zemalja članica, i partnerskih zemalja Finske i Švedske. 

Scenario vježbe je pokušaj NATO da oslobodi zemlju saveznicu koja je bila meta oružanog napada, i ona će ujedno biti i test alijansinih snaga za brzo reagiranje.

- Spoj trozupca šalje jasnu poruku, našim zemljama i svakom potencijalnom neprijatelju Trident: NATO ne traži konfrontaciju, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake prijetnje - rekao je Stoltenberg.

On je podvukao da sama vježba predstavlja ogroman logistički poduhvat, i da je od avgusta na 27 lokacija širom Norveške iz velike udaljenosti stiglo oko 180 letova i 60 brodova sa opremom i osobljem.

- Danas su sve snage i oprema na svom mjestu - od najvećeg broda do najmanjeg drona - rekao je generalni sekretar NATO, dodajući da je u tako obimno pokretanje vojske i opreme uložen multinacionalni napor.

- NATO je posvećen osiguranju Atlantika i Spoj trozupca demonstrira trajnu snagu transatlantske veze - rekao je Stoltenberg.

On je rekao da su na manevre pozvane i sve članice Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) i pozdravio to što su poziv prihvatile Rusija i Bjelorusija, koje je NATO već ranije upoznao sa detaljima vježbe.

Vježbom, čiji će se značajan dio odvijati na moru, komandovat će sa palube komandnog broda Maunt (Vitni Mount Whitney) komandant mornaričkih snaga SAD za Evropu i Afriku i južnog krila NATO, admiral Džejms Fogo (James Foggo).

NA VRH