PRIZNANJA

Ukrajinski aktivista Oleg Sencov dobitnik nagrade za promoviranje slobode mišljenja

Protestirao je zbog umiješanosti Putinove vlasti u dešavanja na Krimu

Avaz.ba

25.10.2018

Ukrajinski aktivista Oleg Sencov (Sentsov) dobio je priznanje Evropskog parlamenta "Sakarova nagrada" za slobodu mišljenja. Sencov je tražio da svi ukrajinski politički zatvorenici budu oslobođeni iz Rusije. Mi vam donosimo nekoliko bitnih činjenica o njemu. 

Ko je Oleg Sencov?

Četrdesetdvogodišnji ukrajinski reditelj Oleg Sencov rođen je u Simferopolu, glavnom gradu područja koje Rusija priznaje kao Republiku Krim, nakon aneksije 2014. godine. Sencov, koji je poznat po svom filmu "Gejmer", žestoki je kritičar ruske umiješanosti u Ukrajinu i njene aneksije Krima, praćene kontroverznim referendumom. Nakon eskalacije protesta u 2013. godini, Sencov je pomagao u dostavljanju hrane ukrajinskim vojnicima koji su bili pod vatrom Rusa na Krimu.

Zašto su ga Rusi zatvorili?

U maju 2014. godine, Sencov je uhapšen na Krimu od ruske obavještajne agencije pod optužbom za saradnju s ukrajinskom ultradesničarskom grupom Desni sektor u namjeri da izvedu napad na ruske organizacije u gradovima Simferopol, Servastopolj i Jalta. "Teroristička grupa", kojoj je Sencov pripadao, izvela je dva napada - jednu na ured ruske zajednice na Krimu i na kancelarije vladajuće stranke "Ujedinjena Rusija" u Simferopolu. Sencov je, također, optužen za planiranje napada na Lenjinov spomenik.

Dokazi protiv njega sakupljani su na osnovu iskaza dvojice optuženih u istom slučaju, Genadija Afanasijeva i Alekseja Čirnija, koji su osuđeni na sedam godina zatvora. Afanasijev je poslije povukao svoje svjedočenje, govoreći kako je njegovo svjedočenje bilo uzeto pod pritiskom i da je prošao kroz torturu.

Ipak, u avgustu 2015. godine, ruski vojni sud ga je osudio na 20 godina robije. Sencov je kazao kako je pretučen u zatvoru pokazujući modrice na svome tijelu. Ali je sud odbacio njegove navode navodeći da su one posljedica samopovređivanja.

Sud je, također, odbacio činjenicu da nijedna osoba nije povrijeđena tokom napada arsenom. Nakon što je Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu, poslan je da služi kaznu u artkičkom krugu u gradu Labitnangi.

Zašto se odlučio na štrajk glađu?

U maju ove godine Sencov je otpočeo svoj štrajk glađu zatraživši da svi politički zatvorenici budu oslobođeni iz zatvora. Broj političkih zatvorenika u ruskim zatvorima se popeo na 64, navode iz ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Dimitrij Dinze, advokat Sencova, kazao je kako njegov klijent ne želi da se izgladnjuje, nego želi da pošalje poruku. Sencov je svoj štrajk glađu okončao 5. oktobra.

Zašto se smatra političkim zatvorenikom?

Slučaj Sencova poprimio je pažnju javnosti, pogotovo međunarodnih organizacija, uključujući "Amnesty Inernational" i "Human rights watch" opisujući suđenje kao neproporcionalno i politički motivirano. Brojni intelektualci, kao što su dobitnici Nobelove nagrade Herta Miler (Muller) i Svetlana Aleksijevič i reditelji Pedro Almodovar i Aki Kaurismaki su samo neki od zagovarača oslobađanja Sencovog oslobađanja.

Ruski reditelj izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice koja mu se stavlja na teret.

- Smatram sebe aktivistom Maidana, ali to ne znači da sam kriminalac - rekao je u svom iskazu u sudu Sencov i dodao kako je samo želio smaknuti kriminalnog predsjednika. Kada je vaša zemlja okupirala Krim, vratio sam se tamo kako bi pomogao svojim ljudima - rekao je Sencov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.