TRGOVINA Prema pisanju agencija

Rusija smanjuje uvoz šećera, mlijeka i mesa: Žele izvoziti šećernu melasu i repu

Ove godine očekuju rekordan urod povrća u plastenicima

Index.hr
25.10.2018 17:40

Vladimir Putin

Foto: Arhiv

Rusija, prema pisanju agencija, gotovo u cijelosti iz vlastite proizvodnje pokriva ključne sastavnice prehrambene potrošačke košarice pa tako proizvodi dovoljno šećera, a znatno je smanjila i uvoz mlijeka, svinjetine i mesa peradi.

Žustrim tempom smanjuje se i uvoz voća i povrća koje je, kako se navodi, ove godine obilno urodilo, pogotovo plasteničko.

Vodeći prehrambeni proizvod kojim Rusija zamjenjuje uvoz je sirovinski šećer, od kojeg se proizvodi šećer u granulama i prahu. Od početka godine do kraja jula njegov je uvoz u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje smanjen za 62,1 posto, pokazuju podaci kompanije Finekspertiza. Njeni analitičari podsjećaju da je prije 20 godina Rusija 70 posto domaće proizvodnje šećera bazirala na uvoznoj sirovini.

Kompletna proizvodnja ruskog šećera danas potječe od šećerne repe, a zadnji brod sa sirovim šećerom u Rusiju je doplovio u avgustu 2016. godine. To se objašnjava nekonkurentnošću uvoza rastućoj domaćoj ponudi, kao i provedbom aktivne politike supstitucije uvoza, na što su utjecale zapadne sankcije.

Rusija sada, razmišlja o izvozu šećerne melase i pulpe šećerne repe za kojom raste potražnja u zemljama Europske unije.

Po podacima Finekspertize, upola je snižen i obujam uvoza mlijeka u prahu i vrhnja, ključnih sastojaka za konditorsku industriju, za 46,1 posto u godinu dana. To se povezuje sa zabranom uvoza sirovoga mlijeka, mlijeka u prahu i sirutke iz Bjelorusije. Tržišni analitičari ocjenjuju da Rusija ima dovoljnu zalihu tih roba jer je lani u Rusiji proizvodnja mliječnih proizvoda porasla između 20 i 25 posto u odnosu na 2016. godinu.

Što se tiče konzumnog mlijeka, njega Rusija još nema dovoljno pa ga mora uvoziti.

Uvoz mesa u Rusiju značajno pada, te je 95 posto svinjetine i mesa peradi u dućanima domaće. Podaci savezne carine pokazuju da je uvoz mesa u Rusiju u prvom ovogodišnjem polugodištu na godišnjoj razini pao 1,7 puta, ali samo ako se izuzmu zemlje Euroazijskoga ekonomskog saveza.

U Rusiji ove godine očekuju rekordan urod povrća u plastenicima. Predviđa se da će biti veći za 12,3 posto u odnosu na prošlu godinu, ali proizvodnja povrća zasad ostaje najviše tržišno ovisan segment ruske poljoprivrede. Tako je, primjerice, tokom jeseni i zime od 50 do 60 posto rajčica u prodavaonicama iz uvoza.

NA VRH