VIDEO

Potresna ispovijest novinara koji je tri godine proveo u zatočeništvu u Siriji: Oprostite što ovako pričam, zaboravio sam maternji jezik...

Sretan sam što se vraćam u Japan, no šta će biti dalje zbilja ne znam

Index.hr

25.10.2018

Jumpei Jasuda (Yasuda), japanski novinar koji je tri godine proveo u zatočeništvu u Siriji po prvi puta progovorio je za javnost.

Jasuda je s novinarima pričao na letu iz južne Turske prema Istanbulu.

- Sretan sam što se vraćam u Japan, no šta će biti dalje zbilja ne znam - ispričao je novinarima ovaj 44-godišnjak koji je gotovo zaboravio maternji jezik nakon trogodišnjeg zatočeništva od strane grupe bliske El-Kaida.

Na snimci koju je u javnost pustila turska vlada Jasuda, koji je drastično izgubio na težini i ima gustu bradu, potvrđuje svoj identitet.

- Zovem se Jumpei Jasuda i japanski sam novinar. Bio sam zatočen u Siriji 40 mjeseci, no sada sam u Turskoj. Sada sam na sigurnom. Hvala vam puno - govori Jasuda u videu. 


No, Jasudu tek čeka pravo ispitivanje jer vlasti očekuju detaljniji opis njegovog zatočeništva koje je započelo kada ga je otela El-Nusra, militantna grupa povezana s El-Kaidom. Sve se dogodilo vrlo brzo nakon što je Jasuda prešao na sirijski teritorij iz Turske još u junu 2015.

- Ono čemu je svjedočio su dragocjene informacije. Želimo njegovo iskustvo iskorisiti kako bi se rat u Siriji napokon završio - kazao je Maki Sato, generalni sekretar japansko-iračke medicinske organizacije za Kiodo.

Ovo je drugi put da je Jasuda, koji s Bliskog istoka izvještava već gotovo dva desetljeća, zatočen. Isto je iskustvo imao i 2004. u Iraku s još tri japanska državljanina kada su oslobođeni u jednoj intervenciji muslimanskih klerika.

Njegovo puštanje na slobodu jedva su dočekali njegovi roditelji koji nisu mogli sakriti suze.

- Nisam mogla napraviti ništa drugo nego moliti se, pa sam to radila svakog dana, ispričala je njegova majka Sačko. Kaže kako je ispisala preko 10.000 molbi, sve u nadi da će joj sin biti pušten.

- Jedino što me sada zanima jest da se uvjerim da je s njim sve u redu. Kada se napokon vidimo reći ću mu: 'Svaka čast kako si se držao tamo - poručio je njegov otac Hideaki.

Jasudina supruga Miju (Myu), inače pjevačica, nastupala je uživo na televiziji kada su stigle vijesti o njegovom puštanju na slobodu. 

- Prvo ću mu zaželiti dobrodošlicu, a onda i čestitati na svemu što je izdržao. Tako mi je drago da je preživio - kazala je.

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) zahvalio je turskom predsjedniku Redžepu tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i katarskom emiru Tamimu bin Hamad el-Taniju (Tamimu bin Hamad Al Thani) na ulozi koju su odigrali u Jasudinom puštanju na slobodu.

- Izgleda da je zdravstveno dobro, no još će pregledati naši ljekari, a onda ga odmah vraćamo u Japan - rekao je Taro Kono, japanski šef diplomatije. Glasnogovornik japanske vlade istaknuo je kako za Jasudu nije plaćena nikakva otkupnina, piše Guardian.

Posljednji Jasudin izvještaj sa sirijskog ratišta bio je o kolegi i prijatelju Kenjiju Gotu, japanskom novinaru kojeg su dekapitirali pripadnici tzv. Islamske države skupa s njegovim prijateljom Harunom Jukavom (Yukawa).

Posljednja poruka koju je Jasuda poslao datira još od 23. juna 2015. godine u kojoj je poručio kako mu se onemogućava izvještavanje te kako se više neće oglašavati o svojim aktivnostima preko Twittera.

Inače, Jasudin izlazak na slobodu napokon je prekinuo brojne špekulacije o njegovom stanju jer je tokom prošle godine u javnost pušteno nekoliko snimki na kojima je muškarac za kojeg se vjerovalo da je riječ o Jasudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.