HAOTIČNO

Otok u blizini Havaja u potpunosti nestao za manje od 30 sati

Ovakav trend će samo biti u porastu s obzirom na porast temperatura i nivoa mora

YouTube

Antenam.net

25.10.2018

Istočni otok na Havajima nestao je za samo nekoliko sati nakon što je protutnjao uragan Valaki i "zbrisao" ga sa lica zemlje.

Otok od 11 hiljada kvadratih metara, koje se nalazilo 650 kilometara sjeveroistočno od Havaja Pacifik je u potpunosti potopio. Uragan Valaka, jedan od najjačih u historiji Pacifičkog okeana sa brzinom vjetra i do 200 kilometara na čas uništio ga je za manje od 30 sati. 

- Izgubili smo čitav otok -  rekao je meteorolog sa Univerzita na Havajima.

On je znao da će otok završiti pod vodom, ali je očekivao da će se to odvijati postepeno tek u narednoj deceniji. Ipak, sve se dogodilo za samo jedan dan. 

- To je samo još jedan dio slagalice zemljinog biodiverziteta koji nestaje pod vodom - dodaje on.

Inače, otok je bilo dom Monahus-monahus fokama kojima prijeti izumiranje i zaštićena su vrsta. Pretpostavlja se da u čitavom svijetu postoji samo 1.400 njih, a uznemirava i činjenica da 30 posto od ovog broja preživljava samo zahvaljujući čovjeku. Otok koje je nestalo također je bilo i dom havajske morske kornjače.

Istraživači ne mogu da procijene da li će se otok ikada vratiti na površinu. Slična katastrofa desila se i devedesetih sa otokom Gueil Skeit, koje je također nestalo poslije uragana i nikada se više nije pojavilo. 

Nažalost, ovakav trend će samo biti u porastu s obzirom na porast temperatura i nivoa mora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.