STRAZBUR

Evropski parlament traži uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji

S. N.

26.10.2018

Evropski parlament pozvao je države članice Evropske unije da zajednički uvedu sankcije Saudijskoj Arabiji.

Za početak, 28 zemalja EU trebaju obustaviti sve isporuke oružja ovoj državi.

Poslanici su najoštrije osudili mučenje i ubistvo novinara Džamala Kašogija te zatražili posebnu istragu. Nju bi proveli neovisni međunarodni eksperti, izvještaj bi bio obavezujući i uključivao bi oštre kazne svih koji su odgovorni za taj zločin 2. oktobra u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

U rezoluciji se optužuje i krunski princ Mohamed bin Salman. Ističe se da je teško vjerovati da je ubistvo novinara izvedeno bez njegovog znanja.

Poslanici Evropskog parlamenta još jednom su istakli da su i ranije zahtijevali embargo na izvoz evropskog oružja u Saudijsku Arabiju. U rezoluciji od 4. oktobra EP je upozorio evropske države da se njihovo oružje koristi u krvavom ratu u Jemenu, gdje saudijske vlasti provode kampanju entičkog čišćenja i genocida.

Prema uzoru na Sjedinjene Američke Države, EP zahtijeva od Evropske komisije, posebno šefice diplomatije EU Federike Mogerini (Fedrica Mogherini) da bude spremna uvesti i ciljane sankcije protiv institucija i pojedinaca. One bi trebale značiti prekid saradnje s tijelima vlasti Saudijske Arabije te zabranu ulaska u EU i zamrzavanje eventualne imovine pojedinaca krivih za Kašogijevu smrt.

Za rezoluciju je glasalo 325 poslanika.+, jedan je bio protiv, a 19 ih se suzdržalo od glasanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.