NOVOSTI

Policija ima nove dokaze: Ko Trampovim protivnicima šalje pakete bombe

Potvrdila je da je Florida bila polazišna tačka barem nekih pošiljki

AFP

Index.hr

26.10.2018

Američke savezne vlasti istražuju sumnjive poštanske pošiljke poslane istaknutim demokratima uoči važnih kongresnih izbora, a kritičari američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) usredotočili su se na Floridu, vjerujući da su barem neki od 10 dosad otkrivenih paketa bili poslani iz te savezne države.

Policijski pirotehničari i jedinice sa psima tragačima pridružili su se jučer istražiteljima u pretrazi velikog poštanskog distribucijskog centra u Opa-Loki, sjeverozapadno od Majamija, objavila je policija.

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nilsen (Kirsten Nielsen) potvrdila je da izgleda da je Florida bila polazišna tačka barem nekih pošiljki.

- Neki od paketa poslani su poštom, a neki s Floride - kazala je u intervjuu za "Fox News". 

- Vjerujem da će ta osoba ili osobe biti privedene pravdi.

Mete pošiljki bili su donator Demokratske stranke Džordž Soroš (George Soros), bivši demokratski predsjednik Barak Obama (Barack Obama), bivša demokratska državna sekretarka i predsjednička kandidatkinja Hilari Klinton (Hillary Clinton), bivši Obamin državni tužilac Erik Holder (Eric Holder), bivši direktor CIA-e Džon Brenan (John Brennan) i kalifornijska demokratska zastupnica Maksin Vaters (Maxine Waters). Njoj su bila poslana dva paketa. 

FBI je objavio da je povratna adresa na barem pet pošiljki bila floridski ured zastupnice Debi Vaserman Šulc (Debbie Wasserman Schultz), bivše predsjednice Nacionalnog odbora Demokratske stranke.

Holderov paket imao je pogrešno navedenu adresu pa je vraćen na njenu adresu.

Brenanov paket poslan je uredu CNN-a na Manhatanu, za koji je radio kao analitičar.

Istraga je u četvrtak proširena nakon otkrića još tri paketa. Dva su bila namijenjena bivšem američkom potpredsjedniku Džou Bidenu (Joe Biden) u Delavareu, a jedan glumcu Robertu De Niru na Manhetnu.

Vlasti vjeruju da su pošiljke, koje su otkrivene prije nego što su stigle do mete, prošle u nekom trenutku kroz poštu. Nijedna nije eksplodirala i niko nije povrijeđen.

Istražitelji smatraju da su eksplozivne naprave bile izrađene pomoću uputa koje su lako dostupne na internetu, rekao je izvor iz FBI-ja agencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.