STAVOVI

Trampov savjetnik: Rusija treba otići s Krima i iz istočne Ukrajine

Bilo bi korisno kada bi se oni prestali miješati u naše izbore

Bolton: Pozvali smo predsjednika Putina u Vašington

Avaz.ba

26.10.2018

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) izjavio je da bi bilo korisno da Rusija ode s Krima i iz istočne Ukrajine te da se prestane miješati u američke izbore i bude manje nametljiva na Bliskom istoku.

Bolton je to rekao u intervjuu u Tbilisiju, prijestolnici bivše sovjetske republike Gruzije, gdje se sastaje s najvišim dužnosnicima.

- Bilo bi korisno kada bi se oni (Rusi) prestali miješati u naše izbore... otišli s Krima i iz Donbasa u Ukrajini... prestali koristiti ilegalno hemijsko oružje u pokušajima atentata na ruske egzilante na Zapadu i kada bi bili manje nametljivi na Bliskom istoku - kazao je Bolton.

Radi takvog ponašanja Vašington je nametnuo sankcije Rusiji u prošlosti, rekao je on dodavši da su američki dužnosnici u postupku odlučivanja hoće li uvesti još sankcija Moskvi.

Bolton je izjavio ranije u Tbilisiju da je Bijela kuća pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u SAD.

Putin i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastali su se nekoliko puta na marginama multilateralnih skupova, no imali su samo jedan bilateralni samit, u finskom glavnom gradu u julu.

- Pozvali smo predsjednika Putina u Vašington - rekao je Bolton. 

Zasad se ne zna je li Putin prihvatio poziv.

Tramp i Putin planiraju održati bilateralni sastanak na marginama događaja u Parizu 11. novembra u povodu obilježavanja godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.