PODIGNUTA OPTUŽNICA

Osumnjičenom za slanje paketa bombi prijeti i do 48 godina zatvora

Sajok: Uhapšen u gradu Plantejšon u saveznoj državi Florida

Avaz.ba

27.10.2018

Glavni i jedini osumnjičeni za slanje najmanje 14 paketa-bombi na adrese istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života Sjedinjenih Američkih Država Cezar Sajok (Cesar Sayoc) mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora do 48 godina, saopćeno je iz američkog Ministarstva pravde.

Sajok je jučer uhapšen.

Paketi su poslani na 14 adresa, a predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je da se nikada ne smije dozvoliti da političko nasilje pusti korijenje u Americi. On je nakon hapšenja Sajoka za slanje sumnjivih paketa u SAD obećao brzo i sigurno izvršenje pravde, te da će uhapšeni biti sudski gonjen "punim kapacitetom zakona". Optuženi je uhapšen u gradu Plantejšon u saveznoj državi Florida.

Paketi su upućeni na adrese osam istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života, uključujući bivšeg predsjednika Baraka Obamu (Barack) i glumca Roberta de Nira. Ovakve pošiljke poslane su i na adrese bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i nekadašnjeg državnog sekretara Hilari Klinton (Hillary Clinton). Evakuisrana je bila i zgrada u kojoj je smješten CNN u Njujorku. Nijedna bomba nije eksplodirala, niti je iko povrijeđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.