ŠPANIJA

Predsjednik Katalonije prijeti masovnim protestima

On je pozvao na puštanje na slobodu bivših katalonskih zvaničnika pritvorenih pod optužbom za pobunu protiv države

Ilustracija

Index.hr

27.10.2018

Zagovornici nezavisnosti Katalonije obilježili su u subotu prvu godišnjicu izglasavanja odcjepljenja od Španije, a premda samostalnost nije zaživjela poručuju kako će protestima i glasanjem nastaviti do postizanja tog cilja.

Povući se natrag nije opcija -  rekao je predsjednik katalonske vlade Kim Tora (Quim Torra) u obraćanju medijima u Barseloni. 

Pozvao je na puštanje na slobodu bivših katalonskih zvaničnika pritvorenih pod optužbom za pobunu protiv Španije. Njima bi se početkom sljedeće godine trebalo suditi.

- Budu li oni osuđeni, mi ćemo biti odlučni kao što smo bili 1. oktobra te snažni i solidarni kao 3. oktobra -  poručio je Tora.

Početkom oktobra 2017. katalonska vlada je organizirala referendum o nezavisnosti, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda, a 3. oktobra su uslijedili masovni protesti i opći štrajk kao odgovor na policijsku intervenciju na biralištima.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je za uspostavu samostalne republike Katalonije, ali zagovornici ostanka u Španiji bojkotirali su glasanje.

Na temelju rezultata referenduma, u regionalnom parlamentu u Barseloni održano je glasanje 27. oktobra 2017. pa proglašena nezavisnost. Premda su u nekim mjestima građani krenuli skidati španske zastave s institucija, nezavisnost u stvarnosti nije zaživjela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.