GLOBUS

Pismo doktora podiglo buru: Pogledao sam ti Facebook profil, prije nego što sam tvojoj majci saopćio da si mrtav

Doktor je objasnio zašto je gledao profil svog umrlog pacijenta na društvenoj mreži

Blic.rs

28.10.2018

Doktor je objasnio zašto je gledao profil svog umrlog pacijenta na društvenoj mreži Facebook, prije nego što je o tragičnom ishodu obavijestio njegove roditelje.

Luis M. Profeta (Louis), ljekar hitne pomoći u Sent Vinsentu u Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je poražavajuće otvoreno pismo pod nazivom: "Pogledao sam ti Facebook profil, prije nego što sam tvojoj majci rekao da si mrtav".

- Na neki način, to me čini čovjekom. Vidiš, trebalo je da promijenim njihove živote, tvojoj majci i ocu. Za nekih pet minuta, više neće biti isti. Više nikada neće biti sretni – napisao je.

- Upravo sada, da budem iskren, ti si samo bezimeno tijelo, teško kao torba mokrih novina i mi očajnički pokušavamo da ti spasimo život –naveo je on

- Nema pokreta, nema života, ničega nema da mi kaže da si nekada posjedovao snove ili ambicije. Dugujem tvojim roditeljima da naučim ponešto o tebi, prije nego što izađem pred njih – nastavio je u svom pismu.

- Ništa o tebi ne znam. Dugujem tvojima da zavirim u ono što si proživio – napisao je.

Spomenuo je "kuckanje poruka umjesto gledanja puta", "ušmrkivanje heroina po prvi put" ili "vožnju bicikla bez kacige" kao razloge zašto je ljut na svoje pacijente, zbog onoga što su učinili sebi i onima koje vole.

- Možda ti je jednostavno bilo vrijeme, ali svi su izgledi da nije – naveo je.

Objasnio je da uzima vozačke dozvole pacijenata i pretražuje njihova imena.

Doktor Profeta je rekao da ih je vidio kako se osmjehuju, "kako bi i trebalo da bude" i kada bi postojala fotografija sa roditeljima, znao bi ko su oni, čim bi zakoračio u prostoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.