BRISEL

EU uvodi vize državljanima Velike Britanije?

Ako se to desi, Britanci će uskoro plaćati 60 eura za vizu i čekati sedmicama na odgovor

Ilustracija

S. N.

28.10.2018

Državljani Velike Britanije mogli bi se suočiti s viznim režimom Evropske unije!  

Kako javlja portal "EUobserver", Evropska komisija pripremila je za naredni mjesec odluku kojom bi se za Britance uveo vizni režim čim ta zemlja napusti EU.

Vize bi koštale 60 eura!

- Na sastanku, planiranom za 13. novembar, raspravljat će se o mjeri kojom bi se Britanci obavezali na toliku naknadu. Morali bi ispuniti tri stranice formulara i čekati i do šest sedmica na odgovor, prije nego krenu prema Uniji - piše ovaj medij.

Precizira se i da je to jedna od opcija.

Druga je da se Britanci ipak izuzmu iz viznog režima.

No, u tom slučaju oni bi, ako Velika Britanija izađe iz EU, a planirano je da se to desi polovinom naredne godine, se ponovo suočili s viznim režimom.

U tom slučaju, od 2021. godine, kao i državljani BiH, SAD, Japana, Malezije… bit će obavezni aplicirati za "odobrenje za ulazak", odnosno ETIAS vizu.

Kao i u našem slučaju, Britanci bi online popunili aplikaciju platili 7 eura i čekali do 96 sati da dobiju odgovor. Ukoliko je on pozitivan, s važećim pasošem i ETIAS vizom onda se mogu zaputiti prema jednoj od 26 država Šengenskog sporazuma. Tu će ih dočekati i graničar koji ima diskreciono pravo da im uskrati ulazak na tlo EU.

Pojašnjava se da se ne očekuje da bi se takvo što moglo desiti "u velikom procentu". Od 35 miliona ljudi koji su prošle godine posjetili Uniju, izgon je dobilo nekih 300.000 njih, jer je procijenjeno da su prijetnja po sigurnost i-ili da krše odredbe bezviznog boravka u EU.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.