ZANIMLJIVO

Evropa ulaže milijardu eura u kvantnu tehnologiju

Procjenjuje se kako će svoj procvat doživjeti za desetak godina

Ilustracija

Dnevnik.hr

30.10.2018

Kvantna tehnologija u potpunosti će promijeniti svijet u kojem živimo. Ali, to se neće dogoditi sutra ili sljedeće godine. Procjenjuje se kako će kvantna tehnologija svoj procvat doživjeti za desetak godina, a Evropska unija želi biti jedna od predvodnica u njenoj primjeni.

Upravo zbog toga razvijena je "Quantnum Technologies Flagship", milijardu eura vrijedna inicijativa koja će kroz sljedećih 10 godina finansirati više od 5.000 istraživača koji se bave kvantnom tehnologijom.

- Evropa je odlučila biti predvodnica u razvoju kvantne tehnologije u svijetu. "Quantum Technologies Flagship" projekt dio je naše želje da konsolidiramo i proširimo naučnu izvrsnost Evrope. Želimo li otključati puni potencijal kvantne tehnologije, moramo razviti čvrstu industrijsku bazu kroz naša istraživanja - istaknuo je potpredsjednik za digitalno tržište Andrus Ansip.

Kvantna tehnologija omogućit će veliki tehnološki napredak u područjima kao što su računarstvo, simulacije, kriptografija i telekomunikacije. Građani će prednosti kvantne tehnologije najbolje moći osjetiti kroz veoma precizne senzore u medicini, kvantnu komunikaciju i bolju sigurnost njihovih digitalnih podataka.

Dugoročno gledano, kvantno računarstvo ima potencijal riješiti probleme koji bi trenutno dostupnim superračunarima predstavljali nerješive prepreke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.