DRAMA

Asanž tvrdi da mu Ekvador želi ukinuti azil

Agencije

Jutarnji.hr

29.10.2018

Osnivač WikiLeaksa Žulijan Asanž (Julian Assange) je rekao da mu Ekvador želi ukinuti azil u londonskoj ambasadi te ga izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći kao dokaze nove uvjete njegovog azila koje mu je ta zemlja nametnula.

Asanž se javio putem videa iz ambasade tokom prvog saslušanja tužbe u Kvitu koju je pokrenuo njegov pravni tim protiv ekvadorskih vlasti zbog novih uvjeta azila prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke, prenosi Jutarnji.hr.

Tokom saslušanja, Asanž je izjavio da su nova pravila dokaz da ga Ekvador nastoji istjerati iz zemlje te da mu je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno već odlučio ukinuti azil, ali da još uvijek to nije službeno naredio.

Njegovi navodi su natjerali glavnog državnog advokata Iniga Salvadora da ga prekine i upozori da ne iznosi političke stavove tokom sudskog postupka.

Assange je zatražio zaštitu u londonskoj ambasadi Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. U međuvremenu je slučaj odbačen, ali prijatelji i pristaše kažu da Asanž sada strahuje da bi mogao biti uhapšen i na kraju izručen SAD ako izađe iz ambasade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.