SVIJET Najgori kvartalni rezultat od drugog kvartala 2014.

Eurozona zabilježila najsporiji ekonomski rast u više od četiri godine

Podaci o inflaciji bit će objavljeni u srijedu

FENA

Foto: Arhiv


Ekonomski rast u 19-članoj eurozoni usporen je na najniži nivo u posljednjih više od četiri godine, što će, vjerovatno, povećati brige zbog rastućeg trgovinskog protekcionizma širom svijeta.

Statistička agencija EU Eurostat saopćila je da je u eurozoni zabilježen rast od samo 0,2 posto u periodu juli-septembar. Ta cifra predstavlja polovinu brojke iz ranijeg kvartala, ali ispod je očekivanja tržišta od 0,4 posto.

To je najgori kvartalni rezultat od drugog kvartala 2014., kada je, također, zabilježen rast od 0,2 posto zbog dužničkih problema u bloku jedinstvene evropske valute, posebno u Grčkoj.

U poređenju s istim kvartalom prethodne godine BDP eurozone je porastao za 1,7 posto, što predstavlja pad sa 2,2 posto u ranijem kvartalu.

Eurostat nije pružio detalje zašto je ekonomski rast tako usporen. Agencija će pružiti ažurirane podatke sredinom novembra.

Današnje brojke vjerovatno će, međutim, pojačati brige da trgovinske napetosti širom svijeta, posebno između SAD i Kine, imaju pogubne posljedice po svjetsku trgovinu. Najveći dio ekonomskog rasta u eurozoni zasnovan je na izvozu, prvenstveno iz Njemačke.

Vrijednost eura blago je opala nakon vijesti o usporenom rastu, na 1,355 dolara, dok trgovci očekuju da će Evropska centralna banka u najskorije vrijeme početi da razmatra povećanje kamatnih stopa, posebno ukoliko inflacija ostane bezopasna.

Podaci o inflaciji bit će objavljeni u srijedu, prenose agencije.

Više o temi Eurozona

EUROZONA
Italija bi mogla odbaciti euro

Više o:

Eurozona Rast
NA VRH

Podijeli članak na