SVIJET

U Danskoj napadnut šef iranske opozicije

Meta je vođa predstavništva Arapskog borbenog pokreta za oslobađanje Ahvaza (ASMLA), rekao je šef obavještajne službe

Twitter

Index.hr

30.10.2018

Danska je navela da postoji sumnja da su iranske obavještajne službe pokušale izvesti napad na iranskog opozicionog zvaničnika na njihovom teritoriju i da je uhapšen norveški državljanin iranskog porijekla.

Meta napada bio je vođa danskog predstavništva Arapskog borbenog pokreta za oslobađanje Ahvaza (ASMLA), rekao je šef danske obavještajne službe Fin Borh Andersen (Finn Borch Andersen) na konferenciji za medije.

- Bavimo se pokušajem napada iranske obavještajne službe na danskom teritoriju. Očigledno je da to ne možemo i nećemo dopustiti - rekao je Andersen.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar u utorak, na nacionalni praznik u Islamskoj republici.

Andersen je rekao da je danska policija uhapsila norveškog državljanina iranskog porijekla 21. oktobra koji je na sudu negirao zločin. Norveška policija sarađuje s danskom policijom na ovom slučaju, koji je opisan kao planirani napad u Danskoj.

Ahvazi Arapi su manjina u Iranu, gdje preko polovine stanovništva čine Perzijanci i neki se vide pod perzijskom okupacijom te traže nezavisnost i autonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.