ITALIJA Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati

Poplava u Veneciji oštetila baziliku sv. Marka: Za dan je ostarjela 20 godina

Od 2000. godine ovo je drugi put da je bogomolja poplavljena, odnosno peti put u njezinoj gotovo hiljadugodišnjoj historiji

Index.hr
30.10.2018 21:31

Foto: Facebook

Poplava koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni kurator slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenose agencije.

- U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena - rekao je glavni kurator Crkve sv. Marka, Karlo Alberto Teserin (Carlo Alberto Tesserin).

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s nivoom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mermer, stubove i brončana vrata. 

Od 2000. godine ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u njezinoj gotovo hiljadugodišnjoj historiji. 

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sistem spriječavanja poplava, rekao je Teserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "acque alte" do 110 centimetara.

U ponedjeljak je nivo vode dosegnuo 156 cm, a mjerenje se obavlja u odnosu na referentnu nultu točku blizu južnog ulaza u Veliki kanal.

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palači Zaguri gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba "Od Kandinskog do Botera".

Sve se činilo pod nadzorom no kada su organizatori stigli noću pratiti rast nivoa vode, otkrili su da voda curi iz toaleta. Dva Miroova platna, vrijednosti procijenjene na milion eura, još umotana i položena na tlo uz zid bila su gotovo do polovice u vodi.

Svo osoblje čitavu je noć radilo kako bi na sigurno spremilo druga platna, pišu agencije. Dvije Miroove slike hitno su poslane u radionicu Asti na restauraciju prije nego što voda, a riječ je o mješavini slatke i slane vode, ne ošteti boje. 

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro (Luigi Brugnaro) rekao je da je poplava na dramatičan način pokazala da je potrebno završiti branu protiv poplava, poznatu kao MOSE.  

Pokret 5 zvijezda (M5S), koji je danas dio vladajuće koalicije prije izbora kritizirao je infrastrukturne projekte kakav je MOSE nazivajući ih rasipanjem javnog novca i štetom za okoliš.

NA VRH