TRAGEDIJA

Novi detalji o nesreći u Indoneziji: Avion padao 21 sekundu

Tim koji radi na ovom slučaju rekao je kako identifikacija ostataka tijela ide brzo

AFP

Index.hr

31.10.2018

Podaci iz istrage smrtonosnog leta aviona "Lion Aira" pokazuju da je avion nakon 13 minuta leta pao s visine od 1.479 metara za svega 21 sekundu. Istraga je proširena na dodatnih 400 nautičkih milja, a otkriven je signal crne kutije koja bi trebala otkriti šta je prouzrokovalo pad. Vlasti vode svoju potragu u vodama dubokim od 30 do 40 metara.

Boeing 737 je imao samo 800 sati leta iza sebe, ali oba pilota su bila iskusna s 11.000 sati leta. Avion je napravio nepredvidive promjene u visini kratko prije pada. U avionu je bilo 189 osoba, među kojima jedno dijete i dvije bebe. Svi su poginuli.

Pilot je morao predati upravljanje kopilotu

Istražitelji i spasioci i dalje prikupljaju dijelove tijela i ostatke privatnih stvari koji plutaju morem. Olupina aviona još nije pronađena, iako je indonezijska vojska objavila da je možda lokalizirala olupinu. Signal crne kutije dolazi tri kilometra od mjesta gdje su pronađeni ostaci iz aviona. Tehnički dnevnik leta otkriva kako je jedan od instrumenata bio "nepouzdan", a pilot je morao predati upravljanje kopilotu.

Tim koji radi na ovom slučaju rekao je kako identifikacija ostataka tijela ide brzo, ali da vjerovatno neće biti pronađeni ostaci svih putnika.

- Čvrsto vjerujemo da smo odredili koordinate trupa aviona na letu JT 610 - rekao je šef vojske Hadi Tjahjanto.

Ono što je stručnjake iznenadilo je to što piloti nisu proglasili nikakvo vanredno stanje ili stanje uzbune u komunikaciji s tornjem, nego su samo zatražili da se vrate na aerodrom.

"Lion Air" spreman preuzeti odgovornost

Direktor "Lion Aira" Daniel Putut rekao je kako je kompanija spremna preuzeti odgovornost za žrtve ove tragedije. Prikupili su podatke od 209 rođaka žrtava i obećali da će ih redovno obavještavati. Kompanija je osigurala i letove za stotine članova porodica svoje posade i putnika koji su bili na kobnom letu. Za njih su pripremili i psihološku podršku.

Avion je izgubio kontakt kratko nakon što je poletio u 6.20 sati po lokalnom vremenu. Trebao je sletjeti sat vremena kasnije na aerodrom "Depati Amir" u Pangkal Pinangu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.