SVIJET Ukrajinska predsjednička kandidatkinja i čelnica opozicione stranke

Timošenko predložila novi međunarodni format razgovora o ukrajinskoj krizi

Dodala je da će nakon predsjedničkih izbora inicirati skup u formatu Budimpešta plus

Fena

Foto: AFP


Ukrajinska predsjednička kandidatkinja i čelnica opozicione stranke Julija Timošenko predložila je novi format međunarodnih razgovora o ukrajinskoj krizi, nazvan "Budimpešta plus", navodi u saopćenju pres-služba njene stranke. 

Taj format bi uključivao čelnike zemalja koje su potpisale memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, navodi se u saopćenju. Te zemlje uključuju Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Rusiju.

Timošenko tvrdi kako je planirala da zatraži od još nekih velikih zemalja da se pridruže formatu.

Dodala je da će nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini, zakazanih za 31. mart 2019. godine, ona inicirati skup u formatu "Budimpešta plus".

Sukob u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas izbio je u aprilu 2014., nakon što su vladine snage pokrenule ofanzivu kako bi povratile kontrolu nad gradovima i mjestima pod vlašću oružanih grupa koje su proglasile nezavisnost od Kijeva.

U junu 2014., čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke oformili su grupu u takozvanom Normandijskom formatu kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba.

Osim toga, trilateralna kontakt-grupa koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), održava redovne razgovore o rješenju sukoba.

Na osnovu memoranduma iz Budimpešte potpisanog u decembru 1994., Ukrajina je dobila sigurnosne garancije od Sjedinjenih Država, Britanije i Rusije u zamjenu za ukrajinsko potpisivanje sporazuma o nuklearnom neširenju i predaju trećeg po veličini svjetskog nuklearnog arsenala, prenose agencije.

NA VRH

Podijeli članak na