SVIJET

Tramp: Američki ustav ne garantira stjecanje državljanstva rođenjem

Portparol Bijele kuće rekla je u intervjuu za "Fox News" u srijedu da "ima više dijelova u slagalici" kad je riječ o imigraciji

Index.hr

31.10.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da američki Ustav ne garantira stjecanje državljanstva svakome rođenom u zemlji te da će nastaviti sa svojim pritiskom da to okonča donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeće sedmice.

Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju košta milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način - rekao je Tramp, koji je to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana s kojom se, kako kaže, slažu mnogi pravni stručnjaci. 

Advokat Džordž Konvej (George Conway), suprug jedne od vodećih Trampovih savjetnica Kelijane Konvej (Kellyane Conway), napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja "stjecanja državljanstva rođenjem" bila neustavna. 

- Ponekad je tekst Ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trampa da se okonča stjecanje državljanstva rođenjem kroz izvršnu uredbu - napisao je Konvej.

Portparol Bijele kuće rekla je u intervjuu za "Fox News" u srijedu da "ima više dijelova u slagalici" kad je riječ o imigraciji.

- Predsjednik želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sistemu koje moramo zatvoriti ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema - dodala je ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.