RASKOLI Ovo je prvi put da je predsjednik Ruske Federacije progovorio o krizi

Vladimir Putin: Podjele u pravoslavlju će izazvati ozbiljne posljedice

Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske crkve

Srpskainfo.com
31.10.2018 19:03

Foto: Arhiv

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će podjela među pravoslavnim crkvama izazvati “ozbiljne posljedice”, nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.  

– Volio bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osjetljivim područjima za sobom uvijek povlači najteže posljedice, prije svega za one koji to čine – izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.  

Ovo je prvi put da je predsjednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Radio Slobodna Evropa.  

Putin je osudio “pokušaje prekida veza” između Ruske pravoslavne crkve i njenih vjernika u inozemstvu. 

– Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i historijsko jedinstvo pravoslavlja – ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vjernika u toj zemlji gdje Ruska pravoslavna crkva ima veliki utjecaj.  

Ruski patrijarh Kiril I odbio je priznazi odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u posljednjih 100 godina. Ruska pravoslavna crkva zbog toga je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom.  

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, odnosno jedan dio pripada moskovskoj patrijaršiji, dok je drugi dio vjeran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

NA VRH