SVIJET

SAD poziva na uspostavu primirja u Jemenu u roku od 30 dana

Predstavlja poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat

Džejms Matis. AFP

Fena

31.10.2018

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Džejms Matis (James Mattis) pozvao je sve strane na uspostavu primirja i početak mirovnih pregovora u roku od 30 dana. 

- Želimo za pregovaračkim stolom vidjeti sve strane kao pregovaraju na bazi prekida sukoba, povlačenju s frontova i okončanju bombardiranja - kazao je Matis danas na konferenciji u Američkom institutu za mir.

Matis je kazao da se moraju uložiti konkretni napori za rješavanje krize u Jemenu i to ne nekada u budućnosti, već u narednih 30 dana.

Neposredno nakon Matisovog obraćanja i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) je u pisanom saopćenju naveo da je krajnje vrijeme da se kompromisom zaustave konflikti i krene u obnovu Jemena.

Pompeo je pozvao sve strane da podrže napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martina Grifitsa (Griffiths).

- Vrijeme je za okončanje neprijateljstava, uključujući i pobunjeničke raketne napade na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Araske Emirate - poručio je Pompeo.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.