SVIJET

Makron: Situacija u Evropi je kao između dva svjetska rata, moramo se tome oduprijeti

Francuski predsjednik se priprema za proslavu stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata posjetom mjestima velikih bitaka na sjeveru i istoku zemlje

Arhiv

Index.hr

1.11.2018

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u razgovoru za francuski dnevni list rekao da je "zaprepašten" sličnošću sadašnje situacije u Evropi i one u tridesetima, pozivajući na "razum" i na "otpor".

- Zaprepašten sam sličnošću između vremena u kojem živimo i razdoblja između dvaju ratova - rekao je francuski predsjednik u razgovoru za "Ouest-France", na rubu posjete izložbi posvećenoj Žoržu Klemansu (Georges Clemenceau), francuskom predsjedniku s početka 20. stoljeća.

''Vidimo da se u Evropi podijeljenoj zbog straha, zatvaranja u nacionalizam i posljedica ekonomske krize, gotovo sistematično opet javlja sve ono što je obilježavalo život Evrope od završetka Prvog svjetskog rata do krize 1929.'', ocijenio je predsjednik Makron u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici lista.

- Moramo to imati na umu, biti razumni i znati kako se tome oduprijeti (...) s demokratskom i s republikanskom odlučnošću - istaknuo je Makron.

Francuski predsjednik se priprema za proslavu stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata posjetom mjestima velikih bitaka na sjeveru i istoku Francuske koji počinje u nedjelju i završava za sedam dana. Velika proslava godišnjice održat će se kod Slavoluka pobjede u Parizu, u prisustvu stotinjak svjetskih čelnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.