NJUJORK Silajdžić ipak nije izabran

Norveški diplomata Gejr Pedersen imenovan za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju

Ima višegodišnje iskustvo

SRNA
01.11.2018 08:38

Pedersen: Predstavnik Norveške u Palestinskoj upravi od 1998. do 2003.

Foto: Twitter

Norveški diplomata Gejr Pedersen (Geir) imenovan je na mjesto specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Siriju, rekao je portparol generalnog sekretara Stefane Dujarik (Stephane Dujjaric) novinarima.

- Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Gutteres) saopćio je da je postavio Pedersena iz Norveške za svog specijalnog izaslanika za Siriju. Generalni sekretar koristi ovu priliku da ponovo duboko zahvali Stefanu de Misturi (Staffan) iz Italije zbog napora i doprinosa u postizanju mira u Siriji - rekao je on.

- Pedersen na ovu poziciju donosi višedecenijsko političko i diplomatsko iskustvo, nakon položaja i u vladi i u UN-u. On je od 2017. godine norveški ambasador u Kini, a prije toga je bio stalni predstavnik Norveške u UN-u - rekao je portparol.

Pedersen, rođen 1955. godine u Oslu, bio je predstavnik Norveške u Palestinskoj upravi od 1998. do 2003. godine, prenose agencije.

De Mistura je 17. oktobra saopćio da planira da se povuče s mjesta specijalnog izaslanika UN-a za Siriju krajem novembra, a pojedini mediji su pisali da je među kandidatima za ovu poziciju bio i bivši premijer RBiH i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

NA VRH